Ungdom sover ikke nok og flere kvinner klarer ikke å stå i arbeid. Hva er det som skjer?
Det tærer på systemet vårt, kropp, psyke, og relasjoner, å gjøre det motsatte av det kroppen vår ber om. Nye tall i Danmark viser en 40 % økning av kvinner ute av arbeid i alderen 30 til 40 år. Som psykolog skulle jeg gjerne satt meg ned med hver eneste en, for å forstå historiene bak tallene. Dette er et sammensatt samfunnsproblem, og for å forstå deler av hvordan utfordringene oppstår og hvor løsningene ligger, må vi se på systemene rundt og innad hos individet.
Ungdomstiden — et ytre system i utakt med det indre system
I alderen 15-19 år forskyves ungdommens døgnrytme, og søvnhormonet melatonin utløses senere på kvelden. Vi vet ikke hvorfor dette skjer. Det er derfor biologisk naturlig at ungdom ikke er trøtte kl. 22.00, men nærmere midnatt. Likevel starter skoledagen for mange allerede kl. 08.00, og mange har lang reisetid.
Da skoledagen i forskningsprosjekter ble flyttet til kl. 09.00, rapporterte elevene om bedre søvn, konsentrasjon, trivsel, energi og skoleprestasjoner. Vi vet også at langvarig søvnmangel øker risikoen for diabetes, psykiske lidelser, hjerte- og karsykdommer, stress og overvekt. Til tross for denne kunnskapen klamrer vi oss til et utdatert system.
Industrialiseringen vekket til livet et system hvor effektivitet og jevn ytelse ble ettertraktet. Maskinene trengte ikke pauser, og sakte men sikkert begynte vi å organisere menneskets tid og energi etter en mekanisk modell — ikke en biologisk. Historikeren Lewis Mumford beskrev hvordan samfunnet har blitt en forlengelse av maskinen. Vi ser i dag vi i stor grad ignorerer kroppens naturlige rytmer.
Kvinnens syklus — et viktig system å forstå
Akkurat som ungdommens døgnrytme endrer seg i løpet av livet, endrer kvinnens energinivå seg i løpet av hver måned. I løpet av én måned går vi gjennom fire faser, styrt av hormoner som østrogen og progesteron. Under eggløsning er vi gjerne mest energiske og produktive, en periode som symboliserer årstiden sommer. Etter dette synker energien gradvis i takt med økt progesteron, som kan gi dårligere søvn, økt tretthet og behov for ro. Under menstruasjon er nivåene av østrogen og progesteron på sitt laveste, noe som kan føre til lavere stressmotstand og et økt behov for ro, og hvile. Færre inntrykk. Mindre skjerm. Denne perioden kolliderer ofte med kravene fra samfunnet der vi helst skal prestere på samme nivå hver dag, uke etter uke. Mange kvinner kan derfor føle seg forvirret eller feil når kroppen naturlig beveger seg inn i en fase der behovet for ro øker. Når kvinnen derimot ignorerer disse naturlige svingningene, presser inn en tidlig treningsøkt, leverer barn, rydder hus og starter arbeidsdagene kl. 08.00, uten å lytte til kroppen, vil det til slutt koste.
Årssyklus - fire sesonger for en god grunn
I naturen er vinteren en tid for hvile, tilbaketrekning og gjenoppbygging. Plantene trekker seg tilbake til røttene, og dyrene søker ly og reduserer aktiviteten. Denne perioden er helt essensiell. Likevel opererer samfunnet som om det er sommer året rundt. Vi krever like mye av oss selv i januar som i juni, og forventer at kroppen skal prestere, levere og være tilgjengelig uten hensyn til naturens rytmer. Men vi er ikke bygget for å fungere slik. Det tærer på systemet når vi gjør det motsatte av det kroppen ber om, og vi ser konsekvensene av et samfunn som har gjort mennesket til en forlengelse av maskinen, i stedet for en forlengelse av naturen.
Så hvordan kan vi våge å tilpasse systemene våre etter denne kunnskapen?
Kan vi tillate oss selv, som samfunn, å se verdien i å stoppe opp? Vi trenger sårt et arbeidsliv og en kultur som gir rom for variasjon, og mulighet til å justere, og starte dagen litt senere i periodene hvor behovet for mer hvile er tydelig.
Fra protest til ny forståelse
Jeg ser på tallene fra Danmark som et kroppslig rop om at systemene rundt oss ikke tilpasser seg systemet innad i systemet, og menneskets grunnleggende behov for variasjon. Dette er en stor problematikk og det er flere årsaksforklaringer å trekke inn.
Så til deg som forelder: Det er ikke “bare bare” for barnet ditt å sovne tidlig.
Og det er naturlig at de er trøtte når skoledagen starter så tidlig.
Og til deg kjære kvinne: få en oversikt over hvor i syklusen du er, og ikke tving deg selv til å prestere på samme nivå hver dag gjennom en måned.
Vi er sykliske vesener, ikke maskiner på repeat med jevn ytelse.